Akryylimaalit piirtämiseen

Akryyli on pigmenttipohjainen maali ja sideaineena vesi-akryylidispersio. Jos tahdot maalista paksumpaa, kiiltävämpää tai mattapintaisempaa, voit käyttää akryylimaalausainetta.

Akryyli on palautumaton kalvoa muodostava maali. Kuivumisen jälkeen sitä ei voi liuottaa. Samalla maalikerros on riittävän joustava, jotta se ei halkeile impasto-tekniikalla työskennellessä.

Akryyli maalien ominaisuudet

Akryylimaaleja pidetään kaikkien monipuolisimpina. Niillä voi työskennellä millä tahansa pinnalla, sekä imukykyisellä (kangas, puu) että sileällä (lasi, keramiikka). Akryylimaalit ovat viime vuosikymmeninä hitaasti syrjäyttäneet muut maalit monien taiteilijoiden maalivarastosta.

Akryyli on aina paksua maalia, jossa on korkea pigmenttipitoisuus ja rikas sävy, mikä sopii hienosti impasto-tekniikalla piirtämiseen ja ohutkerrosmaalaukseen.

Vähentääkseen sävyn voimakkuutta ja työskennelläkseen lähellä akvarellitekniikkalla, voit sekoittaa maalin erityiseen akryylimaaleille tarkoitetun ohenteen tai yksinkertaisesti vedellä. Akryyleja voi kuitenkin halutessaan ohentaa ja maalata niilllä vesivärien tapaan. Mutta samalla on muistettava, että vedellä laimennettuna maalikerroksen tarttuvuus pintaan heikkenee. Ja työskentely kerroksittain tai sileillä pinnoilla ei toimi, koska vesi hylkii. Lisäksi akryylivärit mahdollistavat erilaisia tekniikoita, joiden toteuttaminen öljy- tai vesiväreillä ei ole siis mahdollista.

Toisin kuin öljymaaleilla, akryylimaaleilla on lyhyempi kuivumisaika. Niillä pitää työskennellä melko nopeasti. Kun akryylimaali on kuivunut, voit maalata sen päälle toisen kerroksen, jos et ole tyytyväinen lopputulokseen. Maalamalla kerroksittain saat luotua maalaukseen hienoja sävyeroja sekä tuotua siihen mielenkiintoa. Kuivumisajan pidentämiseksi voit käyttää akryylimaaleille tarkoitettuja kuivumisen hidasteita.

Miten valita akryylimaalit

Verkkokaupastamme voit ostaa eri valmistajien akryylimaaleja erilaisissa muodoissa: purkeissa, doy-pakkauksissa ja pulloissa

Jos ensimmäistä kertaa kokeilet akryylimaalia, suosittelemme pitämään kiinni purkeissa olevista maaleista – tämä on monipuolinen vaihtoehto, jonka avulla voit työskennellä eri tekniikoilla: levitä akryylia suoraan purkista kankaalle tai paletin pintaan oikean värin valitsemiseksi.

Maalit voidaan ostaa yksittäin tai voit ostaa valmiita sarjoja, mutta muista, että kaikki tällaisten sarjojen purkit ovat samankokoisia ja erilaisten värien kulutus on kuitenkin erilainen.

Valkoinen, kadmiuminkeltainen, ultramariini ovat erittäin suosittuja värejä ja loppuvat paljon nopeammin kuin muut. Suosittelemme niiden ottamista isoissa purkeissa budjettisarjoissa ja joitain helmiäis-, neon-, fluoresoivia sävyjä – pienissä purkeissa premium-sarjoissa.

Kaikkien näiden merkkien akryylimaalit yhdistetään täydellisesti toisiinsa. On kuitenkin muistettava, ettei kaikki, mitä kutsutaan akryylimaaleiksi, sovellu kuitenkaan maalaamiseen.

Älä ihmettele, jos sen jälkeen kun kokeilet maaleja, jotka ostit muutamalla eurolla suuren kauppaketjun supermarketista, et (tai lapsesi) koskaan halua piirtää. Pigmenttien laatu ja alkuperä vaikuttavat sekä maalin hintaan että sen laatuun, mukaan lukien valonkestävyys (mahdollisuus haalistua auringossa). Hyvät maalit eivät voi maksaa muutamaa sentti ja eikä niitä myydään ruokakaupassa.

Akryylimaalauksen perusteet

Jos haluat työskennellä mieluummin paperilla, muista, että akryyli on vesiperäinen ja melko paksu maali, joten käytä erikoispaperia, jonka tiheys on vähintään 250 gsm – muuten on olemassa vaara, että parille muodostuu ”aallot”.

Jos haluat teoksesi muistuttavan öljymaalausta, valitse vielä paksumpi paperi, jolla on rakeinen rakenne – se näyttää kankaalta eikä muutuu maalikerrosten painovoiman vaikutuksesta.

Muista joka tapauksessa, että mitä enemmän maalikerroksia ja mitä tahnamaisempi maalaus, sitä paksumpi pohjan tulee olla. Pienkokoisille teoksille voit valita puuvillakankaat. Suurikokoisissa tai impasto-maalauksissa on parempi käyttää pellavaa, se on kestävämpi.

Katso myös: Akvarellikynän ominaisuudet ja käyttö

Akryylille sopivat siveltimet

Akryylimaaleja pidetään melko raskaina, joten on parasta työskennellä niiden kanssa synteettisillä siveltimellä.

Juuri niillä pystyy pitämään maalia ja siirtämään sen säilyttäen vedon tarkkuuden ja tarvittavan muodon. Tekniikasta riippuen voit valita synteettisiä materiaaleja, joiden jäykkyysaste vaihtelee. Ja jopa palettiveitsi voi olla hyödyllinen.